Hoe vaak moet een bed verschoond worden?

Dekbedovertrek verschonen schoon bed

Van een schoon bed kunnen we allemaal genieten, maar het is helaas niet altijd de meest fijne taak om het dekbedovertrek ook daadwerkelijk te verschonen. Een veel gestelde vraag is dan ook, hoe vaak moet een bed verschoond worden? Het juiste antwoord is: verschoon het bed idealiter eenmaal per week.

In het beddengoed leven talloze onzichtbare bacteriën en huisstofmijt. Door het bed eenmaal per week te wassen geef je de bacteriën en huisstofmijt(indien gewassen wordt op 60 graden) geen kans, bovendien is het natuurlijk altijd lekker om in een fris bed te stappen, de wasmiddelen vandaag de dag geven het beddengoed ook nog eens aangename & frisse geur.

Een bed moet idealiter eenmaal per week verschoond worden.

Waarom moet het beddengoed zo vaak verschoond worden?

Eenmaal per week het bed verschonen klinkt waarschijnlijk als heel veel en vooral veel gedoe. Toch raden we je het aan; omdat we dagelijks zo’n halve liter vocht verliezen en omdat onze huidschilfers en haren in het bed terecht komen is het bed een walhalla voor bacteriën en kleine beestjes als huisstofmijt.

Wist je dat huisstofmijt een van de meest voorkomende allergieën is? En dat zelfs als je niet allergisch bent, door dit beestje dat niet met het blote oog is waar te nemen, spontaan vaker kunt gaan niezen? Schakel dit vervelende beestje uit door je beddengoed wekelijks te wassen!

Wanneer je niet zit te wachten op wekelijks het verschonen van het bed

Zoals al eerder gezegd, het bed verschonen is ongetwijfeld niet een klusje waar je wekelijks op zit te wachten. Je kunt door het beddengoed dagelijks te luchten ervoor zorgen dat niet alleen de luchtjes verdwijnen, maar er ook voor zorgen dat de huisstofmijt en bacteriën je bed ontvluchten. De bacteriën en beestjes houden namelijk absoluut niet van kou.

Met deze truc kun je het wekelijks wassen een beetje uitstellen en er misschien een 2-wekelijkse routine van maken, dit scheelt toch twee keer per maand weer een vervelende klus.

Hoe was je het beste een dekbedovertrek?

Om alle bacteriën uit je beddengoed te halen, was je het dekbedovertrek idealiter om 60 graden. Houdt er echter rekening mee dat lang niet alle dekbedovertrekken geschikt zijn om op deze hoge temperatuur te wassen. Lees daarom altijd het wasvoorschrift op jouw dekbedovertrek om erachter te komen wat de maximale temperatuur is waarop je het kunt wassen.

Allergie voor huisstofmijt? Kies voor linnen!

Lees je dit artikel omdat je een allergie hebt voor huisstofmijt? Wij raden je dan aan om een dekbedovertrek van linnen te bestellen. Dit materiaal is hypoallergeen, waardoor huisstofmijt zich er niet in gaat nestelen. Een uitstekende keuze als je er niet op zit te wachten om constant met allergische reacties wakker te worden.

En het dekbed dan?

Ondanks dat een dekbed wassen niet eenvoudig is, en lang niet in alle wasmachines past, is het raadzaam om ook het dekbed regelmatig te wassen. Ook in het dekbed nestelen zich namelijk vervelende beestjes en bacteriën zoals in het dekbedovertrek. Als je een grote wasmachine hebt, kun je het dekbed bijvoorbeeld iedere maand wassen om het helemaal fris te houden. Zorg wel dat je het dekbed direct droogt om zo de aangename geur van het wasmiddel te houden.

Heb je geen grote wasmachine? Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om ieder kwartaal het dekbed te wassen. Dan kun je het naar een lokale wasserette brengen of naar een openbare wasmachine die speciaal bedoeld is voor dekbedden. Vaak zijn dit soort plekken in iedere stad terug te vinden! Een ander alternatief is om het in bad te wassen, helaas kun je hier alleen niet zo goed de bacteriën op 60 graden wegwassen. Sowieso is het goed om het dekbed regelmatig buiten te laten luchten, zorg dan natuurlijk wel dat er geen regenbui overheen komt ;-).